Ułatwienia dostępu

Słodkie gofry u „Motylków”

Szkoła Podstawowa

W miniony piątek w grupie przedszkolnej „Motylki” odbyło się wielkie pieczenie gofrów. Do pracy zabraliśmy się zaraz po śniadaniu. Po umyciu rączek i założeniu fartuszków przygotowaliśmy produkty przyniesione przez dzieci. Z pomocą Pani Asi wsypywaliśmy do miski wszystkie potrzebne produkty, a następnie dokładnie  wymieszaliśmy je mikserem. Następnie, kiedy gofrownice były już odpowiednio nagrzane przystąpiliśmy do wielkiego pieczenia. Wszędzie unosił się wspaniały aromat pieczonego ciasta. Dzieci z ogromną niecierpliwością czekały aż gofry będą gotowe.

Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Do wyboru była bita śmietana, dżem, cukier puder, krem czekoladowy oraz brzoskwinie i banany.

Mniam, wszystkie gofry wyglądały apetycznie, a smakowały jeszcze lepiej. Już nie możemy się doczekać, kiedy znowu powtórzymy taki kulinarny dzień w przedszkolu.

A dla tych, którzy chcieliby powtórzyć gofry w domu podajemy przepis.

 „Motylkowe gofry” składniki:

4 szklanki maki

4 szklanki mleka

4 jajka

10 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru

Szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z ciastem za pomocą łyżki. Piec w rozgrzanej gofrownicy około 2-3 minut.

Życzymy smacznego

                                                                                                                           Iwona Baworska