Ułatwienia dostępu

„Śniadanie Daje Moc”

Szkoła Podstawowa

8 listopada 2017 roku obchodzony był Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

W naszej szkole postanowiliśmy przypomnieć młodszym uczniom, czym jest zdrowe odżywianie, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, jakie są zalety zbilansowanej diety, dlaczego ważne jest zjedzenie śniadania. W ramach kampanii „Śniadanie Daje Moc” zorganizowaliśmy wspólne śniadanie. Najpierw uczniowie rozmawiali o zaletach soków owocowo-warzywnych wyciskanych samodzielnie. Poznali 12 zasad zdrowego odżywiania ucznia. Wypili świeżo wyciśnięty sok jabłkowo – marchwiowy. Następnie klasy IIa i III przygotowały wszystkim uczniom klas I – III i oddziału przedszkolnego kolorowe kanapki. Podczas przeprowadzanych prelekcji uczniowie dowiedzieli się, że rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie w ciągu dnia źle wpływa na samopoczucie i koncentrację a zdrowa dieta nie musi być nudna i niesmaczna. W trosce zarówno o dzieci jak i nas samych warto wyrobić w sobie nawyki zdrowego żywienia. Zdając sobie jednocześnie sprawę z tego, że dzieci bardzo często kontynuują swoje, nierzadko złe, nawyki żywieniowe z dzieciństwa pamiętajmy o tym, by dobierać dietę bogatą w warzywa, owoce i inne produkty zawierające witaminy i mikroelementy – niezwykle istotne w procesie prawidłowego rozwoju dziecka. Bądźmy rozważni i starajmy się pamiętać, by codziennie dostarczać swojemu organizmowi porządną dawkę witamin i minerałów, które chronią nas przed schorzeniami i pozwalają się cieszyć dobrą kondycją przez cały rok.

Pragniemy podziękować firmie SEBEX s.c. i Krajowemu Ośrodkowi Wspierania Rolnictwa za pomoc w przygotowaniu soków i kanapek.

Wychowawcy oddziału przedszkolnego, klas I-III i pedagog szkolny