W czwartek, 15 marca, przedszkolaki z grupy „Motylki” podjęły wielkie wyzwanie: postanowiły zrobić pyszne, zdrowe i kolorowe wiosenne kanapki. Zanim jednak przystąpiły do pracy wspólnie podzieliły produkty na zdrowe i niezdrowe, te, które trzeba jeść codziennie i te, które można od czasu do czasu. Wspólnie wyjaśniły, dlaczego należy jeść owoce i warzywa i po co nam potrzebne są witaminy.
Następnie po umyciu rąk i założeniu fartuszków Motylki przystąpiły do pracy.
Na stołach zagościły świeże warzywa: sałata, rzodkiewki, szczypiorek, ogórki i pomidory. Nie zabrakło także wędliny, masła, sera, pieczywa oraz przyborów kuchennych pomocnych w pracy. Wszystkie dzieci z wielkim zaangażowaniem, samodzielnie smarowały chleb masłem, układały produkty tworząc na kanapkach bardzo ciekawe kompozycje.
Przygotowane przez Motylki kanapki wyglądały naprawdę smakowicie – nic więc dziwnego, że po tej kulinarnej przygodzie znikły z talerzy bardzo szybko, bo przecież każdy z nas wie, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie.
Wychowawca grupy Motylki
Iwona Baworska