W miniony piątek w grupie przedszkolnej „Motylki” odbyło się wielkie pieczenie gofrów. Do pracy zabraliśmy się zaraz po śniadaniu. Po umyciu rączek i założeniu fartuszków przygotowaliśmy produkty przyniesione przez dzieci. Z pomocą Pani Asi wsypywaliśmy do miski wszystkie potrzebne produkty, a następnie dokładnie wymieszaliśmy je mikserem. Następnie, kiedy gofrownice były już odpowiednio nagrzane przystąpiliśmy do wielkiego pieczenia. Wszędzie unosił się wspaniały aromat pieczonego ciasta. Dzieci z ogromną niecierpliwością czekały aż gofry będą gotowe.
Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Do wyboru była bita śmietana, dżem, cukier puder, krem czekoladowy oraz brzoskwinie i banany.
Mniam, wszystkie gofry wyglądały apetycznie, a smakowały jeszcze lepiej. Już nie możemy się doczekać, kiedy znowu powtórzymy taki kulinarny dzień w przedszkolu.
A dla tych, którzy chcieliby powtórzyć gofry w domu podajemy przepis.
„Motylkowe gofry” składniki:
4 szklanki maki
4 szklanki mleka
4 jajka
10 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
Szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z ciastem za pomocą łyżki. Piec w rozgrzanej gofrownicy około 2-3 minut.
Życzymy smacznego
Iwona Baworska